Wywiad z Pascal Wagner (Puligny-Montrachet, Burgundia, Francja), konsultantem-sommelier’em.

POST SCRIPTUM

Po okresie spędzonym na wymyślenie i ugruntowanie opinii o legendarnym LA TABLE D'OLIVIER, Pascal Wagner, stworzył w zabytkowych XI-o wiecznych piwnicach w Beaune, LA CAVE DE L'ABBAYE (połączenie degustacji win, z odpowiednio dobranymi daniami kuchni burgundzkiej i profesjonalnymi komentarzami na temat tak degustowanych burgundów, jak i ich harmonii z potrawami). Kolejnym zrealizowanym projektem enologicznym Pascal'a jest, zdobywająca coraz większą popularność LA PETITE ECOLE DU VIN (WINE WAGNER VISION), zlokalizowana w jego rodzinnym Puligny-Montrachet. W tzw. „międzyczasie”, Pascal stworzył zwierciadlane odbicie LA TABLE d’OLIVIER tyle tylko, że w Szampanii dla jednego z najbardziej renomowanych producentȯw szampana Champagne Moutard. Pascal zgodził się ponadto być naszym burgundzkim przewodnikiem- sommelier’em we wszystkich programach PEV by Vintrips®.


Zapamiętały enolog, spełniony artysta, świetny muzyk, poeta i człowiek o otwartym dla wszystkich sercu, Pascal jest na najlepszej drodze aby stać się niezłomnym ambasadorem całej Burgundii, którą tak ukochał
, innymi słowy -
L'AMBASSADEUR DE BOURGOGNE


Copyright© by Adam Stankiewicz